Гордън Паркс – Американска НЕкриминална история

Кой е Гордън Паркс?

– Пълно име – Гордън Роджър Александър Бюканън Паркс
– Фотограф, режисьор, композитор, романист, поет и активист за граждански права
– Той е първият афроамерикански щатен фотограф в списание „LIFE“.
– Активно работи по темата за расова дискриминация в Америка.
– Паралелно с това снима модни сесии за списание Vogue, въпреки расизма, който се шири в модния бизнес в онази епоха
– Публикува 9 автобиографични документални книги и ръководства, както и 10 фото албума.
– Заснема 6 пълнометражни филма.
– Той пише не само сценариите, но и музиката за филмите си.
– Композира концерт за пиано и оркестър и дори балет.
– Жени се 3 пъти, баща на четири деца.

А помните ли филмът Зелената книга? Този, който грабна четири Оскара, два Златни глобуса и в него участваше българинът Димитър Маринов?

Да, същият. Заглавието на филма е вдъхновено от книга, използвана от чернокожи за безопасно преминаване през различните щати във времената преди движенията за граждански права. В нея са събрани хотелите и ресторантите, в които е разрешено пребиваването на цветнокожи. Сюжетът разказва за италиано-американски шофьор и охранител, нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат.

И наистина стряскаща звучи възможността да свириш и да забавляваш белите, но да не можеш да ползваш тоалетната им, защото си черен.

Защо ви разказвам за този филм ли? Защото двадесетина години преди историята, която проследява филмът, един друг цветнокож американец – фотографът Гордън Паркс се опитва да прескочи поставените бариери и в много отношения успява. Само можем да гадаем какво му коства пътят от пианист в публичен дом до първия афроамериканец- щатен фотограф на списание „LIFE“. Да добавим и факта, че неговият филм „Дървото на познанието” /1969/ е включен в Националната филмотека към Библиотеката на Конгреса на Съединените щати.

портрет на гордън Паркс

Роден във Форт Скот, Канзас през 1912 година. Той е най-малкото от 15 деца в семейството. През 1928 г. майка му умира и той се премества в Сейнт Пол, Минесота, където живеят сестрите му. След известно време, поради неразбирателство със съпрузите им, сестрите му го изхвърлят от къщата. Той изкарва прехраната си като свири на пиано в публичен дом, работи като сервитьор, баскетболист и служител в Гражданския корпус по опазване на околната среда. На 25-годишна възраст Паркс започва сериозно да се занимава с фотография. Денят, в който вижда снимки от проекта на Службата за подпомагане на фермерите и седмичен кинопреглед с фотографа Норман Али, е повратен момент в жимота му. Паркс си купува на старо фотоапарат „Voightlander Brilliant” и започва да снима.

Какво следва, прочетете в сатията, публикувана в photoworld.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *