Долината Мозел най-красивият речен ландшафт в Европа

Публикувано в сп. Exterior – 2007 г.

Дървени маси, ухаещи лучници, чаша ризлинг, топло приятно лято или есенна нощ и радващи се на живота хора. Това е визитната картичка на най-прочутата долина в Германия – Мозел. Тук климатът е божествено мек, а пейзажите – постоянно сменящи се. Меандрите на реката и зеленината навсякъде карат дъхът ти да спре и отново да си кажеш: „Страхотно нещо е това природата!”

Мозелската долина се числи към най-красивите речни ландшафти на Европа. Дълбоко издълбана между възвишенията Айфел и Хунсрук, в нея се вие река Рейн. Отляво и отдясно се ширят изкусно терасирани лозя, потопени в слънцето. До тях са сгушени градчета и селца с крепости, които мамят да ги посетиш.

320744_2211004387856_1734864065_n

Тук римляните основават най-стария град в Германия – Триер (Trier). Точно тук се намира и най-старото лозарско селище – Ноймаген (Neumagen) с най-стария винарски кораб, както и най-старата мелница, северно от Алпите. Ако продължим с превъзходната степен, трябва да отбележим, че тук се намира и най-стръмното лозе на света: Bremmer Calmont – с наклон от 65 градуса. Не случайно Mosel-Saar-Ruwer е най-големият производител на вино в света. Лозята, които са върху 9 086 ха, произвеждат на година 850 000 хектолитра вино, от които 70 000 червено. Именно Мозел дава на света сорта Ризлинг. Около 40 % от лозята се намират по бреговете на р. Рейн, а останалите 60 % са по терасираните възвишения. По данни от 2005 г. лозарите в долината наброяват 5258.

293555_2211003507834_73716284_n Mosel долината на Мозел

Мозел обаче не е само лозя и вина. Тук ще ви се отдаде възможността да направите връзка с богати и прастари култури. С една жива и атрактивна природа. В долината има множество приказни крепости и замъци като Елц (Eltz) или Бернкастел Кюз (Bernkastel-Kues) с техните 400-годишни площади. Естествено обиколката ви трябва да включва и най-древния немски град – Триер. В него има множество антични ценности, които ще ви възхитят. От царските топли терми, през амфитеатрите, до римската крепостна врата Porta Nigra.

Най-добре обаче ще опознаете мозелската долина, ако си направите романтично пътуване с кораб. Трябва да се качите и на мозелските възвишения, които предлагат незабравима гледка към речния ландшафт.

Най-големият град по поречието на Рейн в долината е Koblenz, следват Eltz, Cochem, Zell, Bernkastel-Kues и Trier. Всъщност общо в долината селищата са 125, а най-прекрасната гледка е от Beilstein и Piesport.

За сведение на заинтересованите, ако не натоварите някоя българска фирма с резервацията на хотел и организиране на тази ваша разходка в Мозел, ето ви ориентир – 3 нощувки със закуска, дегустация на вино, разходка с кораб, транспорт до Триер, на човек в двойна стая – 169 евро.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *