Happy RIZZI House

Странни, странни, колко да са странни-Happy RIZZI House

В последно време редизайнът на стари сгради е истнско модно нашествие на запад. Едно е обаче да проектираш някаква сграда от стъкло и алуминий и да я опреш върху неокласическата фасада от началото на миналия век, съвсем друго е да направиш така, че хем публиката да ахне, хем да се усмихне заедно със сградата. Усмихната сграда? Да, има такава и дори няколко. Това е малък комплекс от чудновати сгради, кръстени на техния архитект, американецът Джеймс Рици (James Rizzi) в немският град Брауншвайг (Braunschweig).

Happy RIZZI House

Той е популярен творец, известен с плодовитостта на въображението си. Има способността и силата да направи нещо необичайно, което никой друг преди това не е и опитвал. Неговата цел винаги е била да бъде различен. В повечето от своите собствени творби Рици е повлиян най-вече от децата, които имат естествената дарба да изразяват себе си върху хартия. Неговият наивистичен стил залага на възможно най-много цветове, което придава закачлив тон на цялата творба. Игриви, забавни и остроумни, творбите му представят в един комичен стил добре познати сгради, паркове и места, изпълнени с щастливи, освободени хора. Мястото, където се намира “Happy RIZZI House” – „Ackerhof“, е от съществено значение за Брауншвайг. Тук навремето е била „Grey Court“, бивша резиденция на дука, както и входът за замъка и парка. Заданието на инвеститорите е било това историческо разположение на входа да се възстанови, но по един нов и различен начин. Джеймс Рици постига това чрез изграждане на две подходящи постройки. Едната нарича дамските покои. Това е изпъкнал 3-етажен обем, разделен на шест части от по 25 м2 всяка, а другата е “стоящия дворец”. Така той постига сключено застрояване покрай парка и оформяне на вътрешен двор от страната на „Ackerhof“. Тази конфигурация се интегрира в естествената, неголяма по обем структура на Magni-Quarter и възстановява историческата улица „Friesenstraße“. Високият 5 етажа дворец, е определен да има главно значение за парковото пространство. Той е построен чрез спояването на осем кубични обема от по 15 m² всеки, разположени около кладенец. Трапезария, поместена на приземния етаж затвърждава полуобществения характер на тази сграда. Интересна хрумка на архитекта при проектирането на двете сгради е визията на прозорците. Те са с вид на облаци, усмивки, кръпки, сърца и пеперуди, което допълнително развеселява не само зрителя, но и обитателите на Happy Rizzi Hоuse. Концепцията на фасадата и стаите, разработена от Джеймс Рици в сътрудничество с екипа по проекта, са също така новост откъм сградна технология и използвани материали. Големи части от фасадата са създадени от стъкло с копринено-мембранно покритие, което сякаш осветява Happy Rizzi Hоuse. Архитектите се придържат и към топлите и живи цветове на поп-арта, както и към архитектонична визия на бляскавия кристал от двайсетте години на миналия век.

Публикувано в сп. Екстериор – 2007 г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *